Evacuarea unui imobil - 2 căi de acţiune


            În practică sunt mulţi executori judecătoreşti care refuză evacuarea unui imobil dacă în sentinţa de evacuare nu scrie nominal pe cine are de evacuat. Şi chiar dacă scrie, în faza de executare se poate întâlni situaţia în care în imobil sunt găsite şi alte persoane, caz în care executorul refuză punerea în posesie, pe motiv că se impune o altă sentinţă de executare împotriva acestor persoane. Procedând astfel, hotărârea iniţială devine inutilă iar cercul vicios se poate mări prin apariţia altor şi altor persoane în imobil.
            Mai nou, odată cu necesitatea încuviinţării executării silite, sunt executori care solicită încuviinţarea evacuării nu a imobilului X, ci a persoanelor Y şi Z din imobilul X. Acest lucru depăşeşte cadrul legii, care prevede că instanţa încuviinţează punerea în executare a „titlului respectiv”. Dar judecătorii dau curs acestor cereri.
            Iată un caz real, preluat de pe http://www.avocatnet.ro/ (aici):
            „Trebuie sa fac evacuarea insa am probleme cu executorul (recomandat de avocatul meu). De mai bine de 6 luni face niste greseli flagrante care ma fac sa cred ori ca am de a face cu incompetenta crasa, ori cu rea vointa, ori mituire. Ca sa expun pe scurt problemele: Am achitat de la inceput taxa ceruta de executor (2500 ron). Prima lui scapare a fost ca nu l-a interesat cine are domiciliul la adresa respectiva, prin urmare a cerut incuviintare doar pentru vechiul proprietar si nu pentru toti cei ce domiciliaza acolo. Asadar prima incercare de executare a fost un esec. Apoi a mai venit cu ideea ca ii trebuie o "incuviintare pentru accesul in incaperi". Iar in instanta, iar timp pierdut. Dupa ce tot eu i-am furnizat toate persoanele ce domiciliaza acolo (alte 2 pers.) a cerut din nou incuviintarea si pentru acelea insa a gresit numele uneia dintre ele. Acum a depus cerere de "indreptare materiala" la insistentele repetate ale mele. Din punctul lui de vedere, zicea ca nu e absolut nici o problema. "E doar o litera gresita". Si mi-a zis ca dureaza o saptamana sa se rectifice numele. Sunt deja 2 sapt. si nimic! Ce ma sfatuiti sa fac?”

Din fericire, în pofida opiniilor că „asta e, n-ai ce face” sau „schimbă executorul”, există şi păreri contrare şi chiar sugestii de rezolvare rapidă a unui astfel de blocaj, fără a mai apela la executor.

1. Executarea silita a hotararilor de evacuare 

 de avocat Alice Strecheanu

Art. 579 C.pr.civ. arata ca executorul judecatoresc “va elibera imobilul cu ajutorul fortei publice, punand pe creditor in drepturile sale”.
Acest text conduce la doua concluzii:
1. Obiectivul executarii silite in cadrul predarii bunurilor imobile este punerea creditorului in drepturile sale. Simpla abandonare a imobilului de catre debitor, sau lasarea imobilului in detentia unor terti nu reprezinta o indeplinire a obligatiei de a se preda imobilul in mainile creditorului aratat in hotararea judecatoreasca ce se pune in executare, executorul judecatoresc fiind obligat sa staruie in demersurile sale pana creditorul este pus in drepturile sale.
2. Trebuie procedat la eliberarea imobilului. Textul de lege nu face nici o distinctie in privinta persoanelor care vor fi indepartate din imobil, toate persoanele care vor fi gasite acolo urmand a fi indepartate. Aceasta este singura interpretare de natura a asigura executarea hotararii judecatoreşti, orice alta interpretare fiind echivalenta cu lipsirea de eficacitate a hotararii de evacuare. De altfel Curtea Europeana a Drepturilor Omului exclude şi condamna orice practica prin care pentru a se obtine executarea unei hotarari judecatoreşti creditorul obligatiei ar fi obligat sa apeleze la noi cereri in justitie.
Eventualele drepturi ale tertilor nu sunt in nici un fel incalcate. Tertii, conform art 399 C.pr.civ., au şi ei dreptul sa faca contestatie la executare. Astfel, daca exista vreun drept valid al tertilor desigur acesta va fi respectat şi actele de executare anulate. Dar aceasta se face numai in urma unui control judecatoresc, judecatorii fiind cei care vor verifica drepturile invocate şi vor hotara in consecinta. Executorul judecatoresc nu are nici un fel de competente in acest sens, singura lui insarcinare este aceea de a urma dispozitia instantei şi a proceda la evacuare.

Puteţi citi articolul integral aici.
           

2. EVACUAREA IMOBILULUI ÎN DOAR 5 ZILE, FĂRĂ EXECUTOR

de bogdantv

Evident ca orice proprietar doreste sa poata intra in imobilul sau cat de repede se poate pentru a-si putea exercita toate prerogativele ce dreptul de proprietate i le confera. Aici insa, apare o mare problema. Procesul de evacuare poate dura, si dureaza ani de zile. Iar in tot acest timp proprietarul nu poate face absolut nimic.
Dar iata ca din fericire, exista si alte organe pe langa instanta si executor care iti pot scoate chiriasii afara din imobil. Firmele de "paza si protectie". Si astea chiar functioneaza! In maxim 5 zile imobilul tau este liber iar tu te poti muta in el fara batai de cap.
Totul este foarte simplu. Le expui problema ta. Ei vor verifica daca exista sau nu contract de inchiriere, daca mai este valabil, daca esti intr-adevar proprietar etc. In momentul in care se conving ca ai dreptate, se vor instala in fata imobilului (de preferat cand cei ce stau abuziv acolo sunt plecati) si nu vor permite nimanui sa mai intre. Evident, cei ce locuiesc in imobil vor veni si vor incerca sa intre. Nu vor putea. Va fi chemata politia. "E o cauza civila" vor spune ei si vor pleca. Tu, ca proprietar, vei intra in imobil (e al tau, nu?) si vei scoate toate lucrurile in strada. Nimeni, nici chiar politia nu va putea intra in casa fara acceptul tau. Iar in acest caz e putin probabil ca vreo instanta sa emita un mandat. Si pentru ce ar face-o? Cei ce au fost evacuati te vor da in judecata. Atata paguba. Cum functioneaza justitia la noi se vor lasa pagubasi. Si care ar fi pana la urma motivul pentru care te-ar da in judecata? Ca stai in casa ta?
   Va asigur ca functioneaza.

Puteţi citi articolul integral aici.

google185f9a04323f851a.html