Sechestrarea de bunuri mobile care nu aparţin debitorului

 Sunt numeroase cazurile în care executorul judecătoresc intră în domiciliul debitorului urmărit şi pune sechestru pe bunurile mobile de valoare dinăuntru, chiar dacă la adresa respectivă locuiesc şi alte persoane. În acel moment sau ulterior, debitorul sesizează că bunurile sechestrate nu îi aparţin lui, ci unuia din colocatari.
Care este rezolvarea juridică ?

Temei legal: Art. 411 alin. 1 Cod de procedură civilă: Executorul judecătoresc va proceda la sechestrarea bunurilor mobile urmăribile ale debitorului, chiar dacă acestea sunt deţinute de un terţ.
Prin urmare, când domiciliul este comun, consider că executorul trebuie să se asigure că bunurile sunt ale debitorului şi nu ale altei persoane care locuieşte la aceeaşi adresă. Faptul că nu există documente justificative (facturi, contracte etc.) nu trebuie să răstoarne sarcina probei de la executor la debitor.
Sunt însă cazuri în care debitorul nu este acasă la momentul sechestrului; nu semnează procesul-verbal sau, fără a înţelege prea clar ce se petrece, semnează fără a citi hârtia pe care i-o întinde executorul.
Dacă debitorul semnează procesul-verbal de sechestru în calitate de debitor şi chiar şi de custode, fără obiecţiuni, acest act reprezintă o dovadă scrisă împotriva sa, dacă ulterior introduce contestaţie la executare.
Dacă însă debitorul nu a semnat procesul-verbal, chiar în lipsa unor acte scrise, poate depune o contestaţie la executare la Judecătoria de la locul instituirii sechestrului, pentru a face dovada că bunurile nu îi aparţin. Proba se va face cu martori. 
Mai util ar fi ca persoana căreia îi aparţin bunurile să introducă contestaţie, conform art. 399 alin. 1 C.p.c.: Împotriva executării silite, precum şi împotriva oricărui act de executare se poate face contestaţie de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare.
Termenul de introducere a contestaţiei este de 15 zile de la data comunicării procesului-verbal de sechestru sau a luării la cunoştinţă despre măsura urmăririi bunurilor mobile !!!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

google185f9a04323f851a.html