De cand se plateste TVA la tranzactiile imobiliare intre persoanele fizice?


de Dragos Mihnea

De ceva vreme, ANAF-ul ii urmareste pe cei care au facut tranzactii imobiliare pe persoana fizica si nu au platit TVA. Actiunea este una tipic romaneasca, in care Fiscul urmareste sa recupereze niste dari fara a avea legislatia clara si, cum altfel, retroactiv.
In prima faza, este vorba de perioada 2006-2008 in care au avut loc circa 278.120 de tranzactii imobiliare intre persoane fizice, a caror valoare depaseste 35.000 de euro fiecare. Insa, Codul Fiscal spune ca se aplica TVA la activitatile economice cu caracter de continuitate. "Mai exact, este vorba de exploatare comerciala ori Codul Comercial exclude tranzactiile comerciale dintre persoanele fizice de la comert", explica avocatul Gabriel Biris.
Prima clarificare aparuta in Codul Fiscal in ceea ce priveste caracterul de continuitate a aparut abia in ianuarie 2008. "Este vorba de articolele 127 si 141 care spun ca o singura tranzactionare pe an intre doua persoane fizice are caracter ocazional. De unde deduc ca doua in acelasi an pentru aceeasi proprietate inseamna continuitate", spune Garbis Kehain, reprezentant APAF (Asociatia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale), asociatie ce sustine ca apara interesele a peste 300.000 de persoane care au realizat tranzactii din 2002.
De altfel, notarii au primit instiintare de la Ministerul de Finante ca aplicarea de TVA pentru astfel de tranzactii imobiliare se va aplica doar cu 1 ianuarie 2008. Intre timp, ANAF se trezeste in septembrie 2009 sa ceara aceasta taxa si pentru 2004-2007, plus penalitatile aferente. "Au inceput clientii din acei ani sa ma intrebe acum de ce nu le-am zis de acest TVA. Dar agentii imobiliari chiar nu stiau de taxa", spune Mihai Florescu, agent imobiliar si membru APAF.
Intre timp, 2004 s-a prescris pentru ca trecusera deja cinci ani pana in 2009. Cu alte cuvinte, Statul vrea TVA-ul de la cei care au vandut imobile pe persoana fizica incepand cu ianuarie 2005 de valori de peste 35.000 de euro.
"Abia in ianuarie 2010 a aparut o modificare la Codul Fiscal care spune ca astfel de tranzactii sunt explicitate prin norme, care au aparut imediat ulterior. Deci cred ca momentul zero este, de fapt, prima zi a acestui an", argumenteaza Biris.
Se pune acum problema de ce nu a facut nimic Statul in toti acesti sase ani. Daca nu cumva acum se platesc polite mai vechi.
Exista, insa, si voci care spun ca masura ar fi fost buna daca ii viza pe anumiti vanzatori de imobile pentru ca multi dezvoltatori mici au construit case, au platit TVA la materialele constructorilor si lucrari, iar apoi au vandut locuintele pe persoana fizica pentru a scapa de plata TVA-ului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

google185f9a04323f851a.html