Concediul de odihna - ce drepturi avem?

1. Cine poate beneficia de concediu de odihna ?
Concediul de odihna este un drept de care beneficiaza toate persoanele ce au calitatea de salariat. Persoanele ce lucreaza pe baza unei conventii civile sau comerciale, administratorii societatilor comerciale nesalariati, precum si angajatii ce au lipsit un intreg an calendaristic - ca urmare a unui concediu medical sau fara plata - nu au dreptul la concediu de odihna.


2. Pot sa transfer zilele de concediu de la un loc de munca la altul?
Da. Concediul se poate transfera de la un loc de munca la altul cu precizarea ca indemnizatia de concediu va fi suportata de ambii angajatori.


3. Care este numarul de zile de concediu de care pot beneficia?
Perioada minima de concediu - prevazuta legal in Codul muncii, Capitolul 3, art.140 - este de 20 de zile.Durata propriu zisa se stabileste la angajare sau negocieri ulterioare si apare precizata in cadrul contractului individual sau colectiv de munca. Pentru persoanele ce lucrează în condiţii grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzători, alte persoane cu handicap şi tineri în vârstă de până la 18 ani, legea prevede un minim de 3 zile suplimentare de concediu.


4. Ce se intampla cu zilele de concediu neutilizate?
Se poate primi contravaloarea in bani a zilelor de concediu neefectuate? Zilele de concediu ce nu s-au utilizat in anul curent pot fi folosite pana la sfarsitul anului urmator. Zilele de concediu nu se platesc decat in cazul in care contractul individual de munca inceteaza, in acest caz valoarea sumei platite fiind proporţională cu durata de timp care s-a scurs de la începutul anului.


5. Cate zile de concediu pot sa iau odata (fara intrerupere) ?
Codul muncii prevede ca in cazul in care concediul este impartit, este obligatoriu ca unul din concedii sa aiba 15 zile neintrerupte.


6. Cine stabileste cand se poate lua concediul?
Din punct de vedere legal acest drept ii revine angajatorului. Aceste programari se fac cu consultarea salariatilor sau a reprezentantilor salariatilor. Angajatul are obligatia sa isi ia concediul in perioada stabilita cu exceptia cazului cand sunt motive obiective pentru care acesta nu poate fi luat.


7. Pot fi chemat din concediu inapoi la serviciu?
In caz de forta majora sau interese urgente, salariatul poate fi rechemat la servici din concediu. Important ! In cazul in care angajatul este chemat inapoi la serviciu din concediu, angajatorul are obligatia sa suporte toate cheltuielile revenirii angajatului si familiei acestuia precum si prejuducii pe care acesta le-ar putea suferi ca urmare a faptului ca a fost nevoit sa se intoarca anticipat la serviciu.


8. La cate zile de concediu fara plata am dreptul?
Numarul de zile de concediu fara plata ce se pot utiliza depinde de ceea ce este prevazul la acest capitol in concediul colectiv de munca sau regulamentul intern al angajatorului.

http://www.romjob.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

google185f9a04323f851a.html