Despagubirea persoanelor care isi platesc medicamentele in spital

     Cu toţii cunoaştem situaţii în care la spital se comunică pacienţilor că nu există nici măcar materiale sau medicamente uzuale, bolnavii fiind îndrumaţi să le cumpere singuri. Pacienţii trebuie să ştie că au posibilitatea să solicite rambursarea cu medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice efectuate în perioada spitalizării, care sunt garantate prin statutul lor de asiguraţi.


Dreptul bolnavilor de a-şi recupera banii cheltuiţi pe medicamente, în spital, este acordat prin Legea nr. 46/2003 - legea drepturilor pacientului.


    Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate pretinde ca aceste decontări să se poată face numai dacă achiziţiile din banii pacienţilor s-au făcut la recomandarea medicului curant, cu avizul şefului de secţie şi al managerului spitalului. C.N.A.S. intenţionează astfel ca prin aceste piedici birocratice să descurajeze solicitările de rambursare a cheltuielilor medicale.


Atenţie: Sunt spitale care îi pun pe pacienţi să semneze formulare că nu vor cere returnarea banilor. Chiar dacă ai semnat aşa ceva, un asemenea document este nul din punct de vedere juridic!


       Cum trebuie să procedezi într-o situaţie de acest gen, pentru a avea câştig de cauză:


-         păstrează reţetele prescrise de medic, copiile actelor medicale, chitanţele de la farmacie şi orice alt act din care să rezulte boala de care suferi şi cheltuielile făcute cu tratamentul


-         înregistrează cererea de rambursare la registratura spitalului, fără a solicita vreo aprobare


-         dacă nu ai primit răspuns favorabil, adresează-te instanţei de judecată şi solicită cheltuielile medicale plus cele de judecată.


Speţă: Un pacient din Târgu Mureş, care avea nevoie de stenturi, a fost informat că i se puteau acorda gratuit unele de 200 de euro. Pentru că pe aceste stenturi se dezvoltau frecvent plăci de aterom, pacientul a cerut în scris un model mai performant şi mai scump. Spitalul l-a refuzat, el le-a cumpărat din banii săi şi ulterior, în urma unui proces, a primit banii înapoi de la C.N.A.S.

    Faptul că nu aveţi bani pentru deschiderea unui proces nu trebuie să vă descurajeze. Puteţi solicita asistenţă juridică gratuită pe site-ul http://www.protectiapacientilor.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

google185f9a04323f851a.html