A învins banca fără avocat

  Traian Ţoca este unul dintre românii care, în anii dinaintea crizei, şi-a făcut un credit de nevoi personale. Pentru cele 22.000 de euro luate de la BCR în 2007, a plătit iniţial o dobândă fixă de 6,5%, după care aceasta a urcat la peste zece procente, devenind variabilă. Disperat, în 2010 bărbatul de 55 de ani s-a adresat Protecţiei Consumatorului şi a aflat că mai multe clauze din contractul său sunt abuzive.
  În 2011, cu dosarul în traistă, fără avocat, Traian Ţoca s-a adresat justiţiei şi a câştigat: BCR e obligată acum să îi recalculeze corect dobânda (EURIBOR + 1,5%), să-I restituie comisionul de acordare şi comisionul de urmărire a riscului. Decizia este executorie.
  BCR – care a utilizat în procesul împotriva lui Traian Ţoca o armată de avocaţi – afirmă că decizia instanţei e incorectă: „Este ilogic să forţezi un agent economic să vândă un produs sub costurile sale de finanţare. Este absurd ca bancă să fii forţată să dai un credit cu dobândă mai mică decât dobânda la depozit, adică să produci pierdere”. Banca Comercială Română mai avertizează că „aplicarea acestei logici la nivel de sistem bancar ar duce imediat la neputinţa de a mai finanţa întreaga economie”.
  
   sinteză de pe MONEY.RO

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

google185f9a04323f851a.html