Urmarirea veniturilor din creditare firma



In situatia in care asociatul unic a creditat firma si are de retras bani, veniturile astfel obtinute se pot popri in temeiul art. 452 alin. 1 Cod de procedura civila : “Sunt supuse executarii silite prin poprire sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmaribile datorate debitorului de o a treia persoană sau pe care aceasta i le va datora in viitor in temeiul unor raporturi juridice existente.”
            Nefiind vorba de venituri periodice, consider ca acestea nu trebuie poprite in proportie de jumatate sau o treime, ci IN INTREGIME.
            Problema care se pune este de a sti daca societatea (care este controlata de chiar cel caruia i se instituie poprirea) datoreaza astfel de sume debitorului asociat iar daca le datoreaza, cand se vor restitui.
            Poprirea nu se poate face pe conturile societatii. Este insa permisa si recomandata depunerea unei adrese la banca unde firma are conturi, pentru a solicita ca debitorului sa nu i se permita retragerea in numerar a vreunei sume, sub forma de restituire imprumut societate sau dividende. Bineinteles, in prealabil trebuie poprite conturile persoanei fizice. In practica insa, debitorul poate ridica sumele cu care a creditat firma in numerar, chiar din firma: din incasarile curente sau alte surse.
            Oricum, este util ca executorul sa trimita societatii (tert poprit) o adresa de infiintare a popririi asupra oricaror sume datorate sau pe care le va datora debitorului (inclusiv dividende) si sa solicite expres firmei sa indice daca are de achitat bani asociatului. In lipsa unui raspuns din partea firmei, exista premisele introducerii unei cereri de validare a popririi asupra societatii, iar in caz de admitere a cererii si nerespectare, ulterior poate fi executata chiar firma.
             Executorii judecatoresti sunt insa reticenti la adoptarea unor astfel de masuri, deoarece sunt mai complicate, fara o finalitate previzibila si solicita efectuarea unor acte multiple, ale caror rezultate trebuie urmarite cu consecventa. 
google185f9a04323f851a.html