Executarea unei firme aflată în insolvenţă ?

 Mulţi administratori de firme se întreabă cum pot recupera o sumă de bani de la o societate care a intrat în insolvenţă. 
          Răspunsul este că nu mai pot recupera debitele pe căile obişnuite ale executării silite. Art. 36 din Legea nr. 85/2006 a insolvenţei prevede că De la data deschiderii procedurii se suspenda de drept toate actiunile judiciare sau extrajudiciare pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale.”
          Prin urmare, toţi creditorii participă la o acţiune comună de valorificare a bunurilor debitoarei în vederea recuperării sumelor datorate, iar acţiunea este efectuată de administratorul judiciar sub controlul judecătorului sindic.
          Pentru a fi parte în acest proces de recuperare, nu este suficient să deţineţi o creanţă, ci mai trebuie să depuneţi în termenul legal cererea de declarare a creanţei la instanţa de judecată (aveţi un model în anexă).
          Ulterior, se aşteaptă demersurile administratorului judiciar pentru a constata în ce măsură mai pot fi recuperate sumele datorate de debitoare. Din păcate, procedura durează ani buni iar lichidatorii par total dezinteresaţi de a mai recupera ceva în afara cheltuielilor şi onorariilor lor de executare.
O întrebare legitimă este aceea dacă există posibilitatea de a-l sancţiona în vreun fel pe asociatul sau administratorul firmei debitoare. În anumite cazuri, chiar există şi posibilitatea atragerii răspunderii personale a persoanelor care se fac vinovate de falimentul societăţii, dar despre asta cu altă ocazie.
Despre stadiul dosarului de insolvenţă puteţi obţine informaţii online, în două feluri, consultând http://noulportal.just.ro/ sau http://www.bpi.ro/cautare_debitor.php . Dacă nu vă descurcaţi, trimiteţi un mesaj şi vă ajut.
google185f9a04323f851a.html