Recunoaşterea vechimii juridice pentru executorii bancari

            În Structura Clasificării Ocupațiilor din România, forma nouă supusă dezbaterii publice în 2011, executorii bancari sunt incluşi în grupa 2412 - Specialisti si consultanti în domeniul financiar si al investitiilor. Asta, în vreme ce grupa 261 cuprinde specialiştii în domeniul juridic. Pare surprinzător, dar deşi se solicită la angajare ca un executor bancar să aibă studii juridice, legea NU îi recunoaşte vechimea juridică pe perioada exercitării profesiei.
            Cadrul legal în baza căruia își desfășoară activitatea executorii bancari este stabilit prin Statutul Corpului Executorilor Bancari aprobat prin Ordinul Ministrului Justitiei nr. 2628/1999. Executorii bancari nu aplică normele băncii la care sunt angajaţi ci “au îndatorirea să îşi exercite atribuţiile şi să efectueze orice act necesar pentru îndeplinirea executării cu respectarea strictă a dispoziţiilor Codului de procedură civilă şi a celorlalte reglementări aplicabile în materie.” - art. 2 alin. 2.
            Condițiile de numire în profesie, atribuțiile, actele, obligațiile, incompatibilitățile, sunt aceleași și pentru executorii bancari, și pentru executorii judecătorești, după cum se poate constata din lectura paralelă a O.M.J. nr. 2628/1999 și a Legii 188/2000 (în baza căreia funcționează executorii judecătorești).  
          Pentru recunoaşterea vechimii juridice (necesară la trecerea în avocatură, spre exemplu) un executor bancar este însă nevoit să piardă timpul în instanţă pentru obţinerea unei hotărâri judecătoreşti în constatare a faptului că munca prestată de el a fost o muncă juridică.
          Motivarea instanţelor este simplă, logică şi legală:
-         art. 8 din Statutul Corpului Executorilor Bancari prevede că un executor bancar trebuie să îndeplinească condiţiile generale pentru numirea unui executor judecătoresc;
-         art. 35¹ din Lg. 188/2000 stabileşte că activitatea executorului judecătoresc este considerată vechime în funcţie juridică;
astfel că rezultă indubitabil că şi activitatea executorului bancar trebuie să beneficieze de aceeaşi recunoaştere a vechimii juridice, după cum corect a decis Tribunalul Vrancea în dosarul nr. 2772/91/2010.
google185f9a04323f851a.html